Deschiderea noului an școlar la Liceul ”Episcop Melchisedec” din Roman

În prezența ÎPS Arhiepiscop Ioachim, astăzi, 13 septembrie, a avut loc deschiderea oficială a noului an școlar la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman.

Într-o atmosferă de sărbătoare, astăzi, 13 septembrie, a avut loc deschiderea oficiată a cursurilor la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din municipiul Roman. Alături de profesorii și elevii instituției de învățământ, la acest moment au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț și alți invitați. După întâmpinarea ierarhului, a fost oficiată o slujbă de Te Deum la început de an școlar. După mesajele de început de an rostite de prof. Viorel Stan, inspector școlar general în cadrul ISJ Neamț, de reprezentantul Primăriei municipiului Roman și de inspectorul de disciplina Religie, a urmat un cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim care a subliniat rolul major al școlii în formarea tânărului.

”Școala este un punct forte, stabil, pentru om și pregătirea lui. Școala oferă știință, formează și informează ca tânărul să devină om între oameni și, datorită studiului și învățăturii, să ajungă un om care aduce roadă. Școala este importantă din toate punctele de vedere pentru formarea tinerilor, evident, alături de familie. În școală se structurează identitatea spirituală și personalitatea tuturor celor care trebuie să devină oameni între oameni. Școala dăruiește lumină în sufletele tinerilor, însă trebuie mult efort pentru a dobândi mai multă lumină. Ca și Mântuitorul Hristos, care apare în istorie tocmai când zilele sunt cele mai mici, la solstițiul de iarnă, căci El merge către lumină, întrucât până atunci lumea a mers spre întuneric.

De asemenea, Îaltpreasfinția Sa a vorbit tinerilor elevi despre chipul lui Dumnezeu din om și despre posibilitatea înnoirii lui prin contribuția dascălilor: „Anul bisericesc pe care l-am început la 1 septembrie este pus sub două teme importante. În acest an 2016, ne-am aflat în anul tineretului ortodox, care a fost trăit prin manifestări cultural-religioase, iar cea mai importantă a fost Întâlnirea tinerilor ortodocși din toată lumea, la București. Anul viitor această întâlnire va fi în Moldova, la Iași, unde vom fi și noi implicați. Tot anul viitor va fi pus sub semnul iconarului și a icoanei, deoarece există o legătură între tânăr și icoană. Tânărul este o icoană. Omul este creat dintru început după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Dar nu poți ajunge la asemănare, dacă nu perfectezi chipul, dacă nu îl înfrumusețezi.  Școala este cea care pregătește chipul omului în perspectiva asemănării. Acesta trebuie aureolat, desăvârșindu-se prin învățătură, prin viață curată, morală, căci aspectele fizicului nostru trebuie îndumnezeite. Noi vă îndemnăm să vă trăiți viața în lumină, să dăruiți lumină și să aveți grijă să puneți un filtru ca acest chip al lui Dumnezeu, icoana din voi, să nu fie murdărită. Să nu uitați că nu există prea multe instituții care să se ocupe de sănătatea spirituală a omului. De fapt, una singură există,  Biserica. Iar seminariștii trebuie să devină icoane și paradigme pentru tinerii din jurul lor. La rândul lor, profesorii trebuie să se îngrijiească să vă acompanieze, să vă ajute pentru a înnoi chipul iconic din voi, iar la sfârșitul anilor de studii, să se recunoască în chipul elevilor. Iar Hristos în faptele săvâșite de voi”, a declarat ÎPS Arhiepiscop Ioachim.

Activitatea desfășurată la început de an școlar a continunat apoi cu vizitarea de către personalitățile prezente a paraclisului liceului aflat în fază de reabilitare, și a cărui tâmplărie a fost schimbată în perioada vacanței de vară prin implicarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

(Pr. Constantin Gherasim)