Cursul “Evidența și gestionarea patrimoniului cultural bisericesc” la Roman

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Roman se derulează astăzi și mâine, cursul “Evidența și gestionarea patrimoniului cultural bisericesc”

În perioada 3-4 februarie 2014, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Centrul Social ”Episcop Melchisedec Stefănescu” din Roman se derulează cursul “Evidența și gestionarea patrimoniului cultural bisericesc”. Luni, 3 februarie, în deschiderea acestui curs pr. Paleu Gheorghe, inspector patrimoniu și construcții, a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop  Ioachim Băcăuanul pentru că a dispus și binecuvântat organizarea acestei forme de instruire, precum și pentru sprijinul acordat în vederea asigurării condițiilor financiare și logistice. De asemenea, au fost prezentați cei doi susținători ai cursului, respectiv domnul Mircea Sfârlea, consilier patriarhal, de la Centrul pentru Patrimoniu ”Sf. Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române, și doamna prof. dr. Irina Oberlender Târnoveanu, de la Centrul de Memorie Culturală al Ministerului Culturii. Prezent la deschiderea acestor cursuri, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a menționat că ”se impunea organizarea acestora în cadrul eparhiei noastre pentru a fi în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și pentru a veni în sprijinul preoților parohi și al stareților care vor trebui să inventarieze bunurile culturale și patrimoniale potrivit legislației în vigoare și cerințelor Bisericii noastre”. La rândul său, prof. Mircea Sfârlea a evidențiat faptul că acest program de inventariere în format digital este implementat în premieră în cadrul Eparhiei noastre, și că, la solicitarea preotului inspector Paleu a reușit să o convingă pe doamna Irina Oberlender Târnoveanu să accepte această provocare și să creeze acest program, împreună cu echipa sa de specialiști.

La acest curs au participat un număr de 35 de preoți și monahi care sunt membri în comisiile de inventariere ale protopopiatelor și Exarhatului din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului care se vor ocupa de inventarierea în format electronic la toate parohiile și mănăstirile din cadrul eparhiei.