Congres internațional dedicat persoanelor vârstnice la Torun – Polonia

30 Septembrie 2016

În perioada 26 – 29 septembrie 2016, a avut loc Congresul internațional ” - The Family, the community and the institution in long-term care - Familia, Comunitatea și Instituțiile de îngrijire pentru vârstnici pe termen lung.

 

Evenimentul a reunit 1200 de participanți din 32 de țări, România fiind reprezentată de câte un director de Centru rezidențial pentru persoane vârstnice din fiecare regiune a țării. Reprezentantul regiunii și al serviciilor sociale organizate de către Patriarhia Română a fost pr. Ilarion Mâță, Inspector eparhial al Sectorului social – filantropic și director al Centrului social – medical pentru persoane vârstnice de la Hârja, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

                Congresul a fost organizat de către Compania multinațională TZMO, Asociația Europeană a Directorilor de cămine pentru vârstnici (E.D.E.), Societatea polonă de Gerontologie și Societatea polonă de îngrijiri pe termen lung.      

                Evenimentul este prilejuit de interesul internațional în vederea dezvoltării serviciilor medico - sociale dedicate persoanelor vârstnice. La această conferință au participat directori și manageri de instituții publice sau private din toată Europa, cât și reprezentanți ai autorităților sociale europene și naționale, profesori universitari, cercetători, gerontologi, geriatri și toți actorii sociali, în vederea creșterii calității vieții persoanei vârstnice din Europa.

                Congresul a fost organizat în patru secțiuni:

  • Cooperation with the family in long-term care (Colaborarea cu familia în îngrijirea pe termen lung).
  • Coordinating care for the elderly and chronically ill from a local perspective in various European countries (Coordonarea îngrijirii pentru bolile geriatrice și cronice, din perspectiva locală, în diferite țări europene).
  • Modern technologies in caring for a dependent person (Tehnologii moderne în sistemul de îngrijire pentru persoana dependentă).
  • Nutrition and physical activity in the process of healthy aging (Nutriția și activitatea fizica în procesul de îmbătrânire sănătoasă).
                    Prelegerile au fost susținute de profesori univeristari, cercetători, medici și directori de instituții pentru persoane vârstnice, din mai multe țări invitate. Studiile de cercetare au fost prezentate cu mare profesionalism, bine documentate și adaptate nevoilor profesionale și informaționaționale a celor prezenți.

                Utilitatea acestor evenimente este absolut evidentă, în condițiile în care experiența și expertiza țărilor cu tradiție în îngrijirile pe termen lung, reprezintă modele de bună practică pentru toate centrele din țările în care nu se investește suficient de mult în creșterea celității vieții vârstnicului.

(Pr. Ilarion Mâță)