Conferința preoților din Protoieria Sascut

Preoții din Protopopiatul Sascut s-au întrunit, astăzi, 18 Octombrie 2018, în cadrul conferinței preoțești, la biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Pâncești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Din partea Centrului Eparhial a participat, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, părintele Valentin Băltoi, consilier cultural, în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului; care a prezidat ședința și a transmis celor prezenți arhierească binecuvântare din partea Ierarhului.

Prin purtarea de grijă a părintelui Protoiereu, Negoiță Ioan, conferențiar a fost astăzi, părintele Munteanu Constantin de la Parohia Slobozia-Stănișești, care a prezentat următoarele lucrări: 

"Unitatea Națională - bază a demnității naționale"; 

"Lupta armatei susținută de Biserică".

În contextul celebrării Centenarului și a Unității de credință și de neam, comemorarea făuritorilor Marii Uniri și a contribuției istorice majore a acestora la realizarea idealului național de unitate,  constituie o ofrandă de recunoștință.

Astfel, cele două lucrări susținute, comemorează: truda armatei și sacrificiul clericilor și mirenilor din provinciile românești în lupta pentru unitatea statului (neamului) și a bisericii (credinței); aducând în atenție modul prin care atât clericii, cât și mirenii au convins poporul de importanța unității naționale, de nevoia de unire într-un singur stat independent și suveran (folosindu-se atât de scrieri, cât și de predici sau cuvântări). 

Totodată, în prelegerea sa, părintele referent a explicat importanța intervenției Bisericii în  război, prin susținerea armatei în lupta pentru dobândirea unității naționale; implicarea clericilor și monahilor în ajutorarea soldaților, oficierea de slujbe și predici, cât și tratarea răniților din Primul Război Mondial, transformarea clădirilor mănăstirilor în centre medicale, fiind doar câteva exemple.

" În toate aceste etape de înaintare către realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Biserica Ortodoxă Română a mers împreună cu poporul, a fost în fruntea lui cu rugăciunea și cu acțiunea de luminare și de încurajare, mai ales săvârșind Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, folosind predica și cuvântul tipărit pentru a cultiva conștiința națională și idealul luptei pentru libertate și unitate națională. Ierarhi, cărturari, preoți, diaconi patrioți, profesori de teologie, studenți în teologie, călugări, călugărițe care au îngrijit soldații răniți pe front, parohii și mănăstiri care au organizat colecte de bani și alimente, toți aceștia i-au încurajat moral și material pe luptătorii români pentru libertate și unitate națională. "

După prezentarea lucrării, s-au adus completări și s-au dezbătut diverse probleme de ordin pastoral întâlnite în parohiile din Protopopiat, de către părintele Rusu Constantin Virgil de la parohia Cornățel, părintele Marin Racoviță, de la parohia Cucova și părintele Pașcu Gheorghe de la parohia Glăvănești.

Părintele Consilier a felicitat și evaluat munca depusă de părintele conferențiar pentru tema de astăzi și a răspuns preoților la întrebările formulate, făcând îndemnul la unitate și conlucrare frățească pentru cler, de a acorda mai multă atenție și timp tinerilor, de ai atrage în sânul bisericii.

La finalul întâlnirii, părintele Secretar a relatat câteva probleme de ordin administrativ din parohii și a mulțumit părintelui Consilier pentru participarea la conferința de astăzi.

Pr Albu Gabriel