Conferința finală a proiectului „Personal specializat pentru servicii sociale de calitate în Europa de Est“

12 Septembrie 2018

Miercuri, 12 septembrie 2018, la București, a avut loc Conferința finală a Proiectului european Erasmus +,  „Personal specializat pentru servicii sociale de calitate în Europa de Est“. La propunerea Federației Filantropia, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, membră a acestei structuri sociale, a reprezentat Patriarhia Română în cadrul celor trei module de formare profesională pentru Manager de servicii sociale, cu limba de predare engleză, pe parcursul a șase luni de zile, grupul țintă fiind compus din 22 de manageri de servicii sociale publice sau private din România și Bulgaria.

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a primit invitația de a participa la Conferința finală a proiectului european Erasmus + , ce a furnizat informații și abilități practice pentru calificarea profesională de Manager de servicii sociale. Președintele ONG-ului eparhiei Romanului și Bacăului, Pr. Ilarion Mâță, Inspector eparhial la Sectorul Social - Filantropic, unul dintre cei 22 de manageri ai serviciilor sociale care a dobândit competențe prin participarea la cele trei module de formare profesională, a subliniat în cadrul conferinței finale, importanța serviciilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, specificitatea acestora și necesitatea includerii consilierii spirituale în cadrul tuturor tipurilor de servicii oferite, ființa umană fiind chemată la dobândirea echilibrului biologic dar, mai ales spiritual, prin însușirea unei vieți duhovnicești, în acord cu Dumnezeu, Creatorul și Proniatorul umanității.

La acest eveniment au participat numeroase persoane din mediul public și privat din țară și străinătate, delagat al Preafericitului Părinte Patriarh fiind Pr. Cons. Patriarhal Ciprian Ioniță, Președintele Federației Filantropia.

După înregistrarea  participanților a urmat cuvânt de introducere rostit de Irina Adăscăliței, directorul CONCORDIA Academia.  Prezentarea proiectului și promovarea ghidului „4, 3, 2, 1…. de la managementul sinelui la management social“ a fost realizate de Diana Certan, Director executive și Silvia Mișu, Manager de proiect.

Au urmat Laboratoarele de experimentare:

Lab. 1.Self-leadership in social field – facilitator Karin Krischanitz (expert KKH și ASOM).

 A fi manager în servicii sociale implică mult discernământ și gestionarea numeroaselor emoții. Acest laborator a avut rolul de introspecție în calitate de manager (facilitare în limba engleză).

Lab. 2 Munca în social se face în echipa - facilitator Adriana Popescu ( formator CONCORDIA Academia).

Liderii trebuie să gestioneze echipe care lucrează cu persoane care se confruntă cu dificultăți și care își doresc schimbări majore în viața lor. Un laborator despre oameni și echipe.

 Lab. 3 Inovarea și învățarea în managementul social - facilitatori Lucian Grămescu / Silvia Mișu (formatori CONCORDIA Academia).

 Pentru a putea inova, ne putem permite să greșim și să învățăm din fiecare eșec. Un atelier despre învățare și performanță în social.

 Lab. 4 Solution design- facilitator Bianca Buzetto (manager de produs CONCORDIA Academia).

Provocari și soluții pentru creșterea calității serviciilor sociale.

Partea a doua a evenimentului a constat într-o discuție panel – facilitator Ramona Gotteszman (Director Advocacy) .

Alte prezentări importante ale conferinței finale au fost: Politici publice în sprijinul profesionalizării serviciilor sociale din România – Elena Solomonesc-secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale; Standarde europene în managmentul social - Karin Krischanitz (exper ASOM și KKH) ; Provocările furnizorilor de servicii sociale din România în dezvoltarea resurselor umane – Diana Chiriacescu (Director executiv FONSS);  Impactul formării profesionale în dezvoltarea serviciilor sociale Franz Karl Prüller (Senior Advisor to the Board Erste Foundation NGO Academy).

Evenimentul s-a finalizat prin întrebări, concluzii și gânduri de viitor.

Proiectul „Personal specializat pentru servicii sociale de calitate în Europa de Est“, finanțat prin programul Uniunii Europene ERASMUS+, a fost implementat de Organizația Umanitară CONCORDIA, în parteneriat cu Kardinal König Haus Bildungszentrum der Jesuiten und der Caritas gemeinnützige Ges.m.b.H. din Austria și CONCORDIA Bulgaria, în cadrul programului de dezvoltare profesională Academia CONCORDIA. Proiectul s-a născut din dorința de a crește capacitatea furnizorilor de servicii sociale din România și Bulgaria în managementul serviciilor sociale adaptat la contextul specific al Sud - Estului Europei. În cadrul proiectului 22 de manageri au fost beneficiari direcţi și alţi 80 de manageri au beneficiat de formare ca urmare a dezvoltării metodologiei de formare. Materialele de formare dezvoltate în cadrul proiectului au la bază elemente inovatoare, rezultate din experiență practică, testare, incluzând aspecte ce țin de diferențe culturale ale Europei de Est, având în vedere implicarea partenerilor din cele trei țări.

Programul de formare dezvoltat în cadrul proiectului, răspunde direcției strategice a CONCORDIA Academiei de a contribui la creșterea calității serviciilor sociale la nivel național și internațional. Toți partenerii proiectului sunt actori cheie în domeniul serviciilor sociale, iar rezultatele obținute contribuie la dezvoltarea strategică a acestora și la îmbunătățirea calității serviciilor sociale la nivel național. (Liliana Pânzaru)