Concursul Naţional de creaţie ,,Icoana şi Şcoala mǎrturisirii” în Parohia Holt

15 Martie 2017

Cu binecuvântarea şi cu purtarea de grijǎ a Înaltpreasfinţitului Pǎrinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacǎului, şi anul acesta, copiii şi elevii din Parohia cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Holt, comuna Letea Veche, Protoieria Bacǎu, au participat  cu bucurie şi dǎruire la proiectul ce se desfǎşoarǎ deja de mai multǎ vreme, în fiecare an, în tinda bisericii din satul lor.

Concursul Naţional de Creaţie de anul acesta poartǎ numele „Icoana şi Şcoala mǎrturisirii” şi este organizat cu binecuvântarea Pǎrintelui Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.  În Parohia Holt activitǎţile se desfǎşoarǎ în perioada 13-15 martie 2017. În data de 13 martie au fost definitivate şi finalizate lucrǎrile de la secţiunea literarǎ a concursului; pe 14 martie lucrǎrile de la secţiunea artisticǎ, iar în 15 martie se vor finaliza obiectivele propuse în secţiunea multimedia a concursului.

Copiii participanţi, pe durata celor trei zile de desfǎşurare a probelor, au primit cu bucurie a se înscrie la toate cele trei secţiuni ale concursului (literarǎ, artisticǎ şi multimedia). S-au pictat icoane pe sticlǎ şi pe carton, s-au alcǎtuit compuneri şi poezii cu tematicǎ creştinǎ, rugǎciuni şi poeme religioase, s-a discutat despre importanţa mǎrturisirii în societatea secularizatǎ a timpurilor moderne, s-au evocat chipurile unor preoţi mǎrturisitori din acele vremuri (pǎrintele Dumitru Stǎniloae, pǎrintele Dimitrie Bejan, pǎrintele Iustin Pârvu, pǎrintele Daniil de la Rarǎu, pǎrintele Cleopa Ilie şi alţii) s-au alcǎtuit lucrǎri scurte în powerpoint despre mǎrturisitori ai credinţei în închisorile comuniste şi va urma un interviu cu domnul Gabur Mihai, pictorul  bisericesc care efectueazǎ în tehnica fresco pictura bisericii din satul Holt.

„Mulţumim din suflet tuturor celor care ne-au ajutat în implementarea şi realizarea acestui proiect. Noi am primit pe toţi copiii care au dorit sǎ participe la acest concurs începând cu grupul de elevi care participǎ la activitǎţile de catehezǎ sǎptǎmânalǎ, copiii de la Centrul de zi „Sfântul Arhanghel Rafail” Holt, dar şi alţi copii talentaţi. Au ieşit lucrǎri frumoase care vor fi înrǎmate, sfinţite şi dǎruite copiilor şi școlii din satul  Holt. Parohia noastrǎ a contribuit cu materialele necesare realizǎrii lucrǎrilor, dar şi cu suportul tehnic necesar. Ne-au fost alǎturi, prin parteneriatele pe care de multǎ vreme le avem cu şcolile din Holt şi Letea Veche, doamna director Custurǎ Mihaela, doamna profesor coordonator Munteanu Sofica, doamna profesor de desen Mocanu Alina, doamna profesor de religie Benedic Mirela, dar şi alţi profesori şi învǎţǎtori ai şcolii. Nu în ultimul rând, mulţumim şi domnului pictor Gabur Mihai pentru mâna de ajutor şi pentru evaluarea lucrǎrilor. Dumnezeu sǎ ne ajute an de an sǎ realizǎm astfel de activitǎţi frumoase, creative şi spontane pentru tinerii şi copiii noştri “, a declarat pǎrintele paroh Adam Iulian.