Chipuri de lumină ale Bisericii noastre pomenite la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a participat astăzi, 8 februarie, alături de preoții din Protopopiatul Roman, la slujba de pomenire a trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Ilarion Mircea Băcăuanul (1873-1950), Teodosie Atanasiu (1851-1927) și Teoctist Patriarhul (1915-2007). 

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a participat astăzi, 8 februarie, alături de preoții din Protopopiatul Roman, la slujba de pomenire a trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Ilarion Mircea Băcăuanul (1873-1950), Teodosie Atanasiu (1851-1927) și Teoctist Patriarhul (1915-2007). Evenimentul a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, unde, după slujba de pomenire, preotul Daniel Lefter, parohul de la biserica „Sfântul Nicolae” din satul Ruginoasa, a evocat personalitatea arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, fiu al satului Ruginoasa, apoi, Înaltpreasfinția sa a evocat personalitatea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist și a episcopului Teodosie Atanasiu, subliniind legătura duhovnicească dintre  cei trei ierarhi evocați. ”Arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul face parte dintr-o comunitate în care se slăvește numele lui Dumnezeu, respectiv din Ruginoasa. Cuvântul său a fost pătrunzător și a zidit pe cei care au ajuns oameni între oameni în țara noastră, în biserica noastră strămoșească. Dar pentru trecerea la cele veșnice a celor care au marcat timpul lor, legat fiind de memoria arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, facem și pomenirea patriarhului Teoctist Arăpașu și a episcopului Romanului, Teodosie Atanasiu”, a declarat ÎPS Ioachim. ”S-a făcut referire despre activitatea arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, înainte și după al Doilea Război Mondial, în contextul acela nestatornic, cu foarte multe schimbări, știut fiind faptul că poporul român binecredincios a trecut printr-o epocă de guvernare fără Dumnezeu, ceea ce nu era în firea neamului nostru. Căci, niciodată poporul român nu a fost oprit să se închine la adevăratul Dumnezeu. Ori, după război, au fost acele opresiuni din cauza cărora au suferit atâția oameni ai Bisericii noastre. Atunci a activat Ilarion Mircea Băcăuanul și, mai apoi, patriarhul Teoctist Arăpașu, care se forma ca personalitate în acele vremuri. Dar, să nu uităm că, mai înainte, când în zona Botoșanilor se năștea vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, aici, la Roman, activa Teodosie Atanasiu. Eparhia cuprindea în teritoriul său canonic zona de război din prima conflagrație mondială, iar episcopul Teodosie a emis prima pastorală pentru a încuraja pe oameni să ajute armata română în dificila confruntare cu armata germană. Ulterior, Ilarion Mircea Băcăuanul a sfințit mausoleul în care sunt depuse o parte din osemintele celor care s-au jertfit în Primul Război Mondial”, a menționat, printre altele, ÎPS Arhiepiscop Ioachim, în cuvântul său.

La final, ierarhul, preoții și credincioșii prezenți, alături de credincioșii și oficialitățile locale veniți din satul natal al ierarhului, în sunetul clopotelor și al cântărilor religioase, au mers în procesiune la mormântul arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, unde au săvârșit, de asemenea, o slujbă de pomenire.