Cercul Pastoral „Sf. Cuv. Parascheva” al Protopopiatului Bacău, în rugăciune

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, părinţii care compun Cercul pastoral nr.2 „Sf. Cuv. Parascheva” al Protopopiatului Bacău au slujit în Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din satul Roșiori, comuna Roşiori, județul Bacău, în după amiaza zilei de 12 noiembrie a.c. 

Cu prilejul întâlnirii duhovnicești, sub buna coordonare a părintelui Adam Iulian Vasile, s-au săvârşit slujba Aghiasmei mici şi Taina Sfântului Maslu, pentru bunii enoriași din această zonă geografică.  Susținând în fața credincioşilor referatul despre „Sf. Cuvios Paisie de la Neamţ – duhovnic renumit şi erudit cărturar din sec. al XVIII-lea”, Părintele Iulian a reliefat activitatea cultural-catehetică a acestuia.

 „Ziua de 15 noiembrie, când se face pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, era totodată şi ziua de deschidere a şcolii duhovniceşti pentru călugării aflaţi sub ascultarea stareţului Paisie, fie că se afla la Dragomirna, Secu sau Neamţ. Se citeau texte scripturistice şi patristice, iar apoi aveau loc discuţii duhovniceşti. Şcoala aceasta se încheia în sâmbăta lui Lazăr, când începeau din nou muncile agricole. De asemenea, se poate vorbi şi despre o şcoală de traduceri patristice la Neamţ, păstrându-se până astăzi aprox. 300 de manuscrise din timpul acela, din care 40 au fost scrise de stareţul Paisie însuşi. De aceea, poporul român, poporul ucrainian şi cel rus l-au cinstit şi pomenit cu mare respect pe cel care a lăsat o bogată moştenire duhovnicească şi literară, pe cel care a plămădit isihasmul românesc şi l-a făcut să rodească în peste 100 de mănăstiri din cele trei ţări, influenţa paisianismului resimţindu-se până şi în marea literatură rusă, în admirabilele opere ale lui Tolstoi şi Dostoievski”, a relatat între altele părintele Adam Iulian.

 În încheierea întâlnirii părintele paroh Anchidin Petrică a adresat o invitație copiilor din clasele V-VIII din comuna Roşiori, pentru ca aceștia, coordonați de profesorii îndrumători și de către doamna preoteasă, să pună în practică un program artistic pregătit cu dragoste şi osteneală. După acest moment, părintele paroh a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participare şi i-a invitat la o agapă frăţească.

 (Pr. Daniel Marari)