Botezul Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie și Sfințirea cea Mare a Apei. Slujbele din ziua praznicului împărătesc au fost oficiate sub protia Părintelui Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, alături de preoți slujitori şi diaconi ai Catedralei arhiepiscopale.

Botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului a fost serbat cu aleasă și sfântă bucurie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. La slujbă au participat sute de credincioși romașcani, care au venit pentru a primi sticluțe cu Aghiasmă Mare.

În cuvântul de învăţătură rostit, părintele Pimen Costea, Vicar Eparhial, a explicat semnificația Botezului Domnului în apele Iordanului:

Mântuitorul Hristos se botează pentru mântuirea oamenilor, pentru a arăta fiecărui om că are nevoie de curățire și de schimbare adevărată. Sărbătoarea Botezului Domnului este și sărbătoarea arătării Preasfintei Treimi, pentru că la Botezul Domnului S-a arătat, deodată, lucrarea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Această minune dumnezeiască s-a făcut când Mântuitorul Iisus Hristos a ieșit în public și S-a botezat în apele Iordanului, la vârsta de 30 de ani. Prin botez noi primim o haină nouă a curăției și a sfințeniei pe care suntem datori să o păstrăm toată viața.

 După oficierea Liturghiei, a urmat slujba Sfințirii celei Mari a apei, la finele căreia părintele  Vicar Eparhial Pimen Costea, a eliberat în mod simbolic un porumbel alb. Porumbelul, în tradiția ortodoxă, simbolizează prezența sfințitoare peste firea apelor și a întregii creații a Sfântului Duh.

Sărbătoarea Botezului Domnului, numită și Epifania sau Teofania, este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Ea are o semnificație deosebită pentru viața creștină, deoarece nimeni nu poate deveni creștin fără Botez.

(pr. Daniel-Ionel Marari)