Biserica aviatorilor din Bacău a fost sfințită

Sâmbătă, 2 iulie 2016, s-a sfințit Biserica "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare", de lângă Unitatea de Aviație Bacău, în partea de sud a municipiului Bacău. Piatra de temelie pentru acest locaș a fost pusă în urmă cu zece ani.

Lucrările de construire a acestui sfânt lăcaș au început în anul 2006, cu binecuvântarea ierarhului de pioasă amintire Eftimie al Romanului și Bacăului, sub coordonarea P.C. Preot colonel Ioan Roncea – capelan în cadrul Unității de Aviație Bacău. La realizarea acestui edificiu ecleziastic și-au adus contribuția cadrele militare ale unității, autoritățile locale și credincioșii băcăuani, ce au dorit să-şi înscrie numele în rândul ctitorilor fondatori. Tot acum a fost binecuvântat și monumentul aviatorilor ridicat în curtea bisericii și care este închinat memoriei celor 15 eroi căzuți pe timp de pace.

Slujba de sfințire a fost oficiată de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul său, Chiriarhul locului, cu prilejul acestei ocazii, a îndemnat credincioșii la sfințirea vieții prin smerenie și ascultare:

Se cuvine să dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi măreață. Iată dragii mei, prilej de bucurie și de mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru împlinirea pe care a făcut-o prin Noi în această biserică, pentru faptul că Această casă Tatăl o a zidit, Fiul o a înnoit, Duhul Sfânt o a luminat și a sfințit sufletele noastre.

Deci, iată că sufletele noastre se sfințesc prin biserica lui Dumnezeu, întru ascultare deplină și bineînțeles în comuniune Euharistică, în comuniune de rugăciune și de persoane, pentru faptul că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt nu au alte mâini decât cele ale noastre, sinergic adăugate una peste alta și astfel lucrarea noastră devine Sfântă devenind astfel lucrarea lui Dumnezeu prin noi.

Avem un altar nou, aici în municipiul Bacău, mulțumită lui Dumnezeu și acelora care iubesc frumusețea Casei Sfinte. Unul este preotul Roncea , căruia îi mulțumim solemn și în mod public îi aducem mulțumire acum alături de comandanții săi. I s-au adăugat apoi și tinerii din A.S.C.O.R.  De acum, de aici, sufletele vor survola către Împărăția lui Dumnezeu, așa cum un avion se ridică  de pe pistă și merge la misiunea sa.

Astăzi această biserică a devenit un chivot și o poartă a cerului. Nu sunt două biserici, ci una a cărui pridvor este aici pe pământ, dar conținutul ei, naosul ei, întâlnirea cu Cel care este Capul Bisericii este dincolo.  Veniți aici și vă adăpați din izvorul inepuizabil de har și de binecuvântare. Veniți aici pentru a prinde aripi, ca să zburați către Cer. Veniți aici ca să vă rugați în duhul Voievodului care a ridicat atâtea locașuri sfinte și pe care noi îl avem ca model rugător în ceruri și ca cel care conduce sufletele noastre către Împărăția lui Dumnezeu, din victorie în victorie și din slavă în slavă.

La finalul Sfintei Liturghii au fost oferite plachete ctitorilor, ca gest de prețuire și recunoștință pentru ajutorul oferit în edificarea Sfântului locaș.

(Pr. Daniel-Ionel Marari)