Vorbiţi cu Hristos şi despre Hristos, fiecare după darul său!

În ajunul sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a oficiat slujba Vecerniei la biserica din cartierul N. Bălcescu (Roman), care şi-a prăznuit hramul. Potrivit unei rânduieli specifice romașcanilor, preoţii din municipiul Roman se adună la slujba Privegherii în ajunul hramului fiecărei biserici din oraş, slujind în sobor alături de ierarh, în prezenţa credincioşilor. Astfel se creează la fiecare sărbătoare un pelerinaj prin care toți creștinii îşi îndreaptă paşii către lăcaşul de cult, pentru a-i cinsti cu evlavie ocrotitorul.

În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul slujbei, Preasfinţitul Părinte a amintit de rolul pe care l-au avut apostolii Mântuitorului Iisus Hristos, în special, Sfântul Apostol Petru şi, mai apoi, Sf. Ap. Pavel. „Pe aceştia i-a trimis Hristos să propovăduiască învăţătura Evangheliei, să sfinţească şi să conducă neamurile pe calea mântuirii… Şi unul şi celălalt L-au prezentat pe Hristos, însă cel din urmă, deşi nu L-a cunoscut, a mărturisit cu toată puterea cuvântului, pe Cel înviat, chezăşie a învierii noastre… Aceştia au învăţat, au păstrat şi perpetuat dreapta învăţătură, au consacrat, prin hirotonie, în succesiune, episcopi şi preoţi care l-a rândul lor au continuat să propovăduiască acelaşi adevăr de 2000 de ani. Acest adevăr îl mărturisim şi noi, şi avem datoria să-l păstrăm nealterat. În biserică suntem cu toţi mărturisitori ai dreptei învăţături, în iubirea lui Dumnezeu, în comuniune. Oricine vine să propovăduiască altă învăţătură neconformă cu Evanghelia lui Hristos, acela este mincinos şi trebuie îndepărtat. Într-o lume a confuziilor şi îndoielilor suntem datori să ne manifestăm astăzi credinţa şi să fim asemenea apostolilor, căci fiecare, slujitor sau laic, are un dar de la Hristos. Acest dar trebuie să-l folosim în Biserică, şi clerul şi credincioşii, în sobornicitate şi comuniune. În virtutea acestui dar să fim apostoli, căci apostolat înseamnă şi rugăciune, şi credinţă şi dăruire. Vă îndemn să fiţi apostolii noştri, să fiţi propovăduitori, să fiţi apologeţi acolo unde sunteţi, în familie, la locul de muncă ş.a. Vorbiţi cu Hristos şi despre Hristos, fiecare după darul său! Cel care are darul rugăciunii să multiplice rugăciunea, să se roage unul pentru celălalt, cel care are darul contemplaţiei să contemple mai mult, să cugete la taina persoanei celuilalt, pentru a intra în comuniune. Toate acestea să le facem potrivit mandatului pe care ni L-a lăsat Hristos în Biserică, pentru a împlini lucrarea la care am fost chemaţi.”

În cadrul evenimentului din cartierul N. Bălcescu, pentru bogata activitate pastoral-misionară, administrativ-gospodărească şi social-filantropică desfăşurată , PC Pr. Daniel Alexandru Zamfir, parohul Bisericii „Sf. Ap. Petru şi Pavel” şi consilier administrativ bisericesc în cadrul Centrului eparhial, a fost hirotesit iconom-stavrofor. Părintele Alexandru Zamfir a mulţumit ierarhului şi celor prezenţi arătând că distincţia pe care a primit-o îl onorează şi, în acelaşi timp, îl obligă să împlinească lucrarea preoţiei pentru a se dovedi vrednic de a purta Crucea Mântuitorului Hristos şi de asemenea, să fie la înălţimea aşteptărilor celor care şi-au pus încrederea în el.

A fost oficiată apoi o slujbă de pomenire a ctitorilor sfântului lăcaş şi a celor care sunt înmormântaţi în cimitirul parohiei.