Soborul Sfântului Ioan serbat în mijlocul romașcanilor

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a oficiat slujba Sfintei Liturghii astazi, 7 ianuarie, la biserica „Sf Gheorghe” din Roman, cu ocazia serbării Soborului Sfântului Ioan Botezătorul.

Într-o atmosferă de sărbătoare duhovnicească prilejuită de bucuria cinstirii unuia dintre cei mai iubiți sfinți, alături de Preasfinția Sa au mai fost, părintele Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al eparhiei și parohul acestui lăcaș de cult, un sobor de preoți și diaconi, precum și un considerabil număr de credincioși ce au umplut biserica, veniți pentru a se împărtăși de marea bucurie a sărbătorii.

În finalul întâlnirii, PS Ioachim Băcăunul a rostit un cuvânt de învățătură și zidire duhovnicească, în care a subliniat importanța cinstirii Sf. Ioan.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”.

Biserica a închinat lui Ioan șase sărbători: zăpislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului său (25 mai).