Slujbe speciale la Catedrala Arhiepiscopală din Roman în preajma Botezului Domnului

În dăngătul clopotelor vestind apropiatul praznic împărătesc al Botezului Domnului, vineri, 4 ianuarie, începând cu ora 07.00, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, dimpreună cu preoţii slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfanta Cuvioasa Parascheva,, din Roman, înconjuraţi de diaconi, a oficiat slujba Ceasurilor Împărăteşti sau „Ceasurile Mari”, ce sunt slujbe speciale, care au un conţinut deosebit și cuprind cântări, rugăciuni şi citiri din Sfânta Scriptură legate de praznicul Botezului Domnului.

”Ele se numesc „Împărăteşti” datorită solemnităţii lor, dar şi pentru că, în vechime, la oficierea lor în Catedrala Sfintei Înţelepciuni din Constantinopol participa însuşi Împăratul Bizanţului alături de Curtea sa. În cadrul acestei slujbe s-au citi textele evanghelice legate de botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Astfel, la Ceasul întâi a fost rânduită Pericopa evanghelică (Matei 27, 1-56) la Ceasul al treilea s-a citit Pericopa evanghelică (Marcu 15, 16-41), la Ceasul al şaselea a fost rânduită Pericopa evanghelică (Luca 23, 32-49), iar la Ceasul al nouălea Pericopa evanghelică (Ioan 18, 28-40; 19, 1-37). Ceasurile Împărăteşti au fost oficiate în această vineri, zi aliturgică, pentru că anul acesta din punct de vedere a timpului liturgic, Ajunul Bobotezei cade sâmbăta”, a declarat părintele Andrei Ioniță, eclesiarhul catedralei Arhiepiscopale din Roman.

”În Tipicul Sfântului Sava se spune că, în cazul în care ajunul cade sâmbăta sau duminica, cum este anul acesta, slujba ceasurilor împărătești se săvârșește vineri fiind și zi de dulce adică harți, iar în ajunul marii sărbători se săvârșește utrenia, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur respectiv sfințirea apei celei mari (cu ajunare adică post), iar în ziua praznicului se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare”, a mai precizat părintele Andrei.