Slujbă arhierească la biserica ”Precista” din municipiul Bacău

Curtea bisericii ”Precista” din municipiul Bacău, ctitoria Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de băcăuani care au participat în Duminica Rusaliilor la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La moment liturgic specific, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe tânărului diacon Andrei Antal.

Un moment deosebit și așteptat de credincioși a fost oficiarea de către ierarhul insoțit de soborul de preoți a Vecerniei Rusaliilor, cunoscută în popor sub numele de „slujba plecării genunchilor”, care cuprinde şi cele opt rugăciuni rostite special în această zi, pentru invocarea harului Duhului Sfânt şi a ajutorului lui Dumnezeu peste membrii văzuţi ai Bisericii, dar şi pentru odihna sufletelor tuturor credincioşilor mutaţi la cele veşnice întru nădejdea învierii şi a dobândirii Împărăţiei Cerurilor. Tot acum au fost binecuvântate și frunzele de tei care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.

În atmosfera dumnezeiască specifică sărbătorii Rusaliilor, Preasfinția Sa a ținut și un impresionant cuvânt de învățătură. ”Soarele dreptăţii a revărsat asupra lumii şi focul, dar şi lumina. Duhul Sfânt trimis de Hristos de la Tatăl, la ziua Cincizecimii, încălzeşte inimile, iar cuvintele lui Iisus, inspirate de acelaşi Duh Sfânt, sunt lumina lumii. Vorbele Lui iluminează sensul vieţii omului: ,,Eu sunt lumina lumii.’’ Într-adevăr Evanghelia ne-a descoperit puţin din natura însăşi a lui Dumnezeu-Iubire şi, în acelaşi timp, măreţia demnităţii umane. Trebuie să acceptăm în viaţa noastră de sacerdoţi sau de simpli creştini, să fim mistuiţi de focul dragostei dumnezeieşti, care să ardă în noi toate relele, egoismul şi mediocritatea. Crucile pe care Hristos ni le-a pus pe umeri să ne furnizeze lemnul prin care să întreţinem aprins focul dumnezeirii din noi şi-n lume”,a menționat, printre altele Preasfințitul Ioachim, care i-a îndemnat pe toți credincioșii să pună mai presus de toate iubirea de Dumnezeu. ”Este de dorit să ajungem la starea acelei iubiri care să nu ne îngăduie să devenim complici cu păcatele, neputinţele sau slăbiciunile aproapelui. Oricât de mult am iubi soţul, ori soţia, copilul sau părinţii, orice fiinţă umană, această dragoste nu trebuie să fie mai presus de iubirea lui Hristos”, a mai spus ierarhul, care a conchis: ”Trebuie să ştim sau să ne reamintim că, de fiecare dată când ne împărtăşim din acelaşi potir, potirul iubirii lui Hristos, care se oferă gratuit şi total, suntem chemaţi, în această lume îngheţată de frigul individualismului, instabilităţii şi nonsensului, să aprindem focul iubirii adevărate, pe care să-l propagăm în lume. Biserica are nevoie de creştini cu inimi de foc. Căci numai astfel de creştini devin prietenii lui Hristos, Care se va recunoaşte întru ei. Dacă oamenii în care nu mai este iubire vor simţi focul Duhului Sfânt că arde în noi, vor veni şi se vor încălzi lângă acest foc şi vor reaprinde lumina în sufletele lor, din lumina pe care ne-a dat-o Hristos. Să nu uitaţi că în ziua în care nu vom mai întreţine acest foc şi această lumină, lumea va muri de frig”, a concluzionat ierarhul.

La finalul slujbei, părintele Constantin Tomozei, protopop de Bacău și parohul bisericii ”Precista”, a mulțumit Preasfinției Sa pentru prezența în mijlocul băcăuanilor și pentru atmosfera liturgică și de rugăciune deosebite create în inima orașului cu ocazia uneia dintre cele mai frumoase și importante slujbe din cursul anului bisericesc.