Sinaxa stareţilor şi stareţelor din mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

În ziua de pomenire a Sfântului Benedict de Nursia, joi, 14 martie, la Centrul Eparhial de la Roman, a avea loc Sinaxa stareților și starețelor din mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Întâlnirea a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii oficiată la orele 8.00, în Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva”, de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de soborul părinților stareți și duhovnici din mănăstirile și schiturile eparhiei. În cadrul liturgic, Preasfinția Sa a hirotonit întru ieromonah pe părintele Silvestru de la mănăstirea Runc, și întru ierodiacon pe părintele Timotei de la aceeași așezământ monahal.

Cu acest prilej, ierarhul a ținut un scurt cuvânt prin care i-a îndemnat pe părinții și maicile prezente la sinaxă să-și continue urcușul duhovnicesc întru asemănarea cu ”casnicii și prietenii lui Dumnezeu”, care sunt sfinții, îndeosebi în această perioadă a Postului Învierii Domnului.

”Să transpară chipul lui Hristos în noi și, totodată, să ne asemănăm cu cei care sunt deja în transcendentul divin și au trecut prin lumea aceasta, transfigurându-și viața potrivit poruncilor mântuitoare ale Evangheliei, urmând experiența isihastă, mistică sau teologică a părinților care au trăit înaintea noastră. De altfel zilele acestea, mai precis pe 12 martie, l-am prăznuit Sf. Simeon Noul Teolog, un model pentru viața monahală, care a scris din experiența sa duhovnicească, din propria-i trăire monahală, atâtea imne dumnezeiești”, a afirmat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

Făcând referire la contextul timpurilor dificile pe care le trăim, ierarhul a mai precizat: ”Este greu să-ți structurezi identitatea de monah, adică de viață consacrată lui Hristos, într-o lume secularizată. Din întâlnirea noastră credem că va reieși acest lucru esențial, anume că modernitatea sau viața secularizată nu pot nicicum înlocui experiența trăirii în Dumnzeu și cu Dumnezeu. Așa că ne angajm din nou la osteneală, la trezvie, la practicarea virtuților monahale, a rugăciunii lui Iisus, iar viața de ascultare în mănăstire să fie o viață consacrată, o liturghie în care să se recunoască Hristos în toată slava Lui. Așa să ne ajute Dumnzeu”, a spus, printre altele, Preasfinția Sa.

După aceasta, în sala de conferințe a Fundației ”Episcop Melchisedec”, a avut loc ședința propriu zisă, prezidată de Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul. După cuvântul de introducere al părintelui protosinghel Serafim Huzdup, părintele protosinghel Andrei Ioniță, eclesiarhul catedralei, a vorbit despre „Monahismul-vocaţie şi conservare în modernitate, iar maica stavrofora Lucia Chirvase, stareța mănăstirii Ciolpani va prezenta „Rolul monahismului în lumea modernă.

Sinaxa a continuat apoi cu discuţii pe marginea celor două meditaţii, întâlnirea din această zi fiind un moment de convorbiri duhovnicești și reflecții spirituale specifice începului Postului Mare.