Sinaxa stareților și starețelor din Eparhia Romanului și Bacăului

În sala de ședințe a Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman a avut loc joi, 22 noiembrie, sinaxa stareților și starețelor aşezămintelor monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Așa cum este tradiția, sinaxa a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala ”Sf. Cuv. Parascheva”, de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de soborul părinților stareți și duhovnici din mănăstirile aflate în Eparhie.

La sfârșitul slujbei, în contextul perioadei Postului Nașterii Domnului, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură pentru părinții și maicile prezente la sinaxă. După aceasta, în sala mare de ședințe a Fundației ”Episcop Melchisedec”, sub președinția Preasfințitului Episcop Ioachim Băcăuanul, a avut loc sinaxa propriu zisă, prima organizată în incinta Fundației ce poartă numele ilustrului episcop romașcan. Alături de părinții stareți, maicile starețe și părinții duhovnici din mănăstiri, s-au aflat părinții consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial.

După o scurtă introducere făcută de părintele exarh Pimen Costea, au fost prezentate utimele hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la organizarea administrativă și juridică a mănăstirilor, precum și cele privitoare la social-filantropică și misionară.

De asemenea, s-au discutat aspecte privind activivtatea duhovnicească și administratică a mănăstirilor, iar în contextul serbării Anului Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor au fost analizate modul în care așezămintele monahale s-au implicat în activitățile social-filantropice derulate în decursul acestui an, respectiv proiectele și acțiunile desfășurate pentru ajutorarea persoanelor defavorizate.

În cuvântul rostit la finalul sinaxei, Preasfinția Sa a evidențiat importanța organizării acestei întâlniri pentru o cunoaștere mai bună a problemelor pe care le întâmpină monahii, pentru prezentarea hotărârilor sinodale legate de mănăstiri și alte aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere stareții mănăstirilor eparhiei. La întâlnirea organizată la Roman au sunt reprezentate toate cele 27 de mănăstiri şi schituri din cuprinsul Eparhiei.