Sfințirea picturii la biserica ”Sf. Dumitru” din Bacău

Sâmbătă, 12 octombrie, PS Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și a Bacăului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia „Sf. Dumitru” din cartierul Narcisa, municipiul Bacău. Aici ierarhul a oficiat slujba de târnosire a picturii și a catapetesmei bisericii, ce poartă semnătura pictorului Mihai Gabur, cel care a realizat şi fresca de la mănăstirea «Petru Vodă».

Apoi, ierarhul a oficiat Sf. Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi și un numeros număr de credincioși. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța și rolul picturii din biserică în viața credincioșilor, prezentând temeiurile scripturistice și dogmatice ale iconografiei creștine, reliefând faptul că icoana este ”o fereastră spre Absolut”.

Totodată, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul l-a felicitat pe preotul Ioan Pleșcău pentru munca depusă în construirea și finalizarea lucrării la ”Mitrovița” Moldovei, după cum a numit biserica din cartierul Narcisa, a cărei pictură însumează aproape 3800 de metri pătrați. Situată în partea de sud a municipiului Bacău, biserica “Sfîntul Dumitru” este una dintre cele mai impunătoare locaşuri de cult construite în România după 1990. A fost ridicată între anii 1996 şi 2003 sub coordonată de preotul paroh Ioan Pleşcău.

În 2003, altarul bisericii a fost sfinţit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi. Ziua sfinţirii a adus o bucurie rămasă mereu vie băcăuanilor, moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, venite de la Tesalonic cu prilejul hramului Sfintei Parascheva de la Iaşi. Cu evlavie și credință toți cei prezenți vineri seară și sâmbătă dimineața la biserica ”Sf. Dumitru” s-au închinat la moaștele Sf. Împărați Constantin și Elena aduse de la Catedrala Patriarhală din București cu binecuvântarea Preafericitul Daniel, Patriarul Bisericii Ortodoxe Române.

Sâmbătă, 12 octombrie, în jurul orelor 12.00 racla cu sfintele moaşte a fost aşezată spre închinare la Catedrala arhiepiscopală din Roman în contexul Sărbătorii Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Eparhiei, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 14 octombrie.