Sfinţirea aşezământului religios – cultural „Adormirea Maicii Domnului şi Sf. Dionisie Exiguul”, parohia Hârja

Sâmbătă, 1 septembrie 2012, în prima zi a anului bisericesc, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de P.C. pr. Protoiereu Constantin Alupei şi un sobor de preoţi de pe Valea Oituzului, a oficiat slujba de sfințire a Așezământului religios – cultural de la Hârja.

Lucrările s-au derulat începând cu anul 2010, fiind posibile datorită ajutorului oferit de binefăcătorii din ţară şi străinătate dar şi de enoriaşii parohiei Hârja.

Pictura a fost realizată în tehnica tempera de către pictorii Florin şi Niculina Prina, cu ajutorul finaciar al P.C. Arhimandrit Epifanie Bulancea de la Mănăstirea Măgura Ocnei. Aşezământul deserveşte atât Centrul rezidenţial de îngrijire a persoanelor vârstnice cât şi Parohia Hârja.

Aşezământul construit are ca scop desfăşurarea unor activităţi ce au în vedere intensificarea activităţii social – catehetice a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, prin parteneriate realizate cu instituţiile social – medicale şi cultural - educative: Spitale, Direcţii de Asistenţă Socială, Facultăţi de Sociologie şi Asitenţă socială, Asociaţii şi Fundaţii de caritate, Centre rezidenţiale de îngrijire a persoanelor vârstnice, Instituţiile statului, Instituţii de învăţământ preuniversitar şi gimnazial, etc. În acest Aşezământ religios - cultural, cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, se desfăşoară serviciile religioase zilnice ale Centrului rezidenţial unde, bătrânii deplasabili şi cei ce se află în rolatoare se întâlnesc pentru rugăciunile şi catehezele săvârşite de preotul duhovnic al bătrânilor ce se ocupă şi de terapia spirituală alături de psihologul şi asistentul social de la Căminului de bătrâni. Tot aici se desfăşoară şi Simpozione sau Conferinţe cu tematici specifice asistenţei sociale, organizate de către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului prin Parohia Hârja – Centrul rezidenţial de îngrijire a persoanelor vârstnice. Tot aici se desfăşoară întâlniri cu tinerii liceeni de la Colegiile din Oneşti, instituţii ce au realizat parteneriate de voluntariat cu Parohia Hârja, activităţi catehetice realizate împreună cu bătrânii centrului în Aşezământul religios – cultural”, a explicat preotul Ilarion Mâță, directorul Centrului Rezidențial de la Hârja.