Serbarea sfântului cuvios Antipa de la Calapodesti în eparhia Romanului și Bacăului

„Cum casa în care s-a născut Sfîntul Antipa nu mai există, ne-am gândit să-i facem o casă nouă. Poate într-o bună zi, o parte din sfintele sale moaște vor veni în satul natal”, a mai spus,credincioșilor, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.
 

Câteva sute de credincioși au participat marți, 10 ianuarie, la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, la sărbătoarea Sfântului Antipa de la Calapodești. Evenimentul religios ce a deschis seria manifestărilor prilejuite de serbarea sfinților români în cuprinsul Patriarhiei Române, a început la orele 8.00, când, în paraclisul ce poartă hramul Cuv. Antipa, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a citit, în prezența preoților și credincioșilor, acatistul singurului călugăr român athonit trecut în sinaxarele rusești, cinstit deopotrivă în Muntele Athonului, în Rusia, și România.

După acest moment, racla cu sfintele moaște, între care se află o părticică din trupul Sfântului Antipa, și icoana Cuviosului, aduse aici în seara zilei de luni în cadrul procesiunii solemne ce a urmat slujbei Vecerniei, au revenit în catedrala arhiepiscopală unde a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul înconjurat de un sobor de preoți, părinții consilieri și inspector ai Centrului Eparhial, și diaconi.

La sfârșitul slujbei, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit credincioșilor despre viața acestui „povățuitor preaînțelept al călugărilor și înger pământesc”, precum și despre importanța cinstirii sfinților români, ocrotitori și povățuitori a neamului românesc. Frumusețea cuvântului de învățătură a fost împletită cu recitări din acatistul Cuviosului Antipa, imn menit să aducă slavă lui Dumnezeu pentru lucrarea săvârșită în sfântul băcăuanilor devenit „locaş preacinstit al Sfântului Duh”. Totodată, PS Ioachim a vorbit despre modul în care trebuie cinstiți cei ce au bineplăcut lui Dumnezeu în această viață, despre comuniunea dintre credincioși și sfinți. De asemenea, a reamintit faptul că sărbătoarea Sfântului Antipa constituie o bucurie și pentru obștea mănăstirii de la Calapodești, unde, în urmă cu șase ani, Preasfinția Sa a pus piatra de temelie pentru o biserică nouă, menită să devină o nouă casă a cuviosului, lăcașul de cult fiind acum aproape finalizat.

„Cum casa în care s-a născut Sfîntul Antipa nu mai există, ne-am gândit să-i facem o casă nouă. Poate într-o bună zi, o parte din sfintele sale moaște vor veni în satul natal”, a mai spus,credincioșilor, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

De altfel, anul acesta, în biserica aflată în construcție la Calapodești, a fost oficiată prima sfântă liturghie, un eveniment pe cât de important, pe atât de impresionant, dat fiind faptul că, slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de 11 preoți, în prezența a peste 700 de credincioși, sosiți aici din diferite zone ale țării. „A fost ceva deosebit. Nu ne-am așteptat ca, în condițiile unei vremi nefavorabile, să vină aici atâția oameni. Ne-am rugat împreună, pentru prima dată, în biserica mare. A fost o zi de mare sărbătoare”,a declarat părintele Pahomie Parfene, starețul mănăstirii „Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești”.