Proiect al Bisericii pentru combaterea alcoolismului derulat la Sascut

În parohia Păncești, Protopopiatul Sascut, a fost organizat marți, 22 noiembrie, un wokshop pe tema dependenței de alcool și de alte droguri, în cadrul Proiectului „Dependența de alcool, o boală a sufletului”.

Întâlnirea, la care au participat preoți din zona Sascut și comunele învecinate, a fost prima din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Lucrările s-au desfășurat cu binecuvântarea PS Episcop Ioachim Băcăuanul, sub coordonarea reprezentanților Centrului „Izvorul Tămăduirii” de prevenire și consiliere a persoanelor dependente de alcool și alte droguri din cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

„Întâlnirea membrilor Centrului „Izvorul Tămăduirii” cu preoți ai Protopopiatului Sascut a avut loc pentru că alcoolismul provoacă pagube din punct de vedere material și spiritual. Cei zece preoți au luat act de această problematică, iar ulterior, în parohiile în care păstoresc, vor face întâlniri cu enoriașii dependenți sau codependenți de alcool. Întâlnirea de astăzi (n.r. marți) este prima de acest gen din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și de aceea noi ne bucurăm că a început în Protopiatul Sascut. Nădăjduim că Dumnezeu ne va ajuta ca această inițiativă a PS Ioachim Băcăuanul să dea roade și să readucem pe cât posibil suferința provocată de alcoolism în familiile creștinilor noștri”, a declarat pr. Liviu Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut.

La întâlnirile pe care cei zece preoți le vor organiza în parohii va participa și o persoană dependentă de alcool, membră a Asociației „Alcoolici anonimi”. În Protopopiatul Sascut vor fi organizate în perioada următoare și alte sesiuni cu tema dependenței de alcool și de alte droguri.

Program de spiritualitate dependenții de alcool

Echipa de la Centrul „Izvorul Tămăduirii” care implementează Proiectul „Dependența de alcool, o boală a sufletului”, coordonată de pr. Marius Iacobeanu, este formată din preot consilier de suport și consilier de egal, un psiholog și un consilier de adicție. Prin intermediul acestui proiect centrul se adresează preoților prin realizarea de workshop-uri. În primă fază sunt organizate sesiuni la nivel de protopopiat cu preoții, după care sunt organizate întâlniri în parohii, adaptate pentru credincioși.

„Medicina recunoaște din ce în ce mai mult rolul programelor bazate pe spiritualitate, în ceea ce privește dependența de alcool și alte droguri. În cele din urmă alcoolismul este o boală a sufletului, un gol sufletesc pe care oamenii încearcă să-l umple cu tot felul de surogate. Prima luptă o dăm cu familia pentru că astfel vom putea avea intra în contact cu alcoolicii. Alcoolicii vor putea să vină la Centrul „Izvorul Tămăduirii” din Bacău. Dacă pregătim prin terapie un codependent, el poate veni în parohie și să realizeze un grup de suport”, a declarat pr. Mariu Iacobeanu, coordonatorul proiectului.