Pregustarea sărbătorii Sfintei Parascheva la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

”Ierarhii pelerini”, după cum i-a numit Preasfințitul Părinte Ioachim, s-au rugat alături de peregrinii și creștinii ai căror pași au fost purtați astăzi în cea mai veche biserică ce poartă hramul Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei fiind cinstită aici de peste șase veacuri.

Sărbătoarea prilejuită de hramul Catedralei Arhiepiscopale din Roman a continuat duminică, 13 octombrie. Într-o atmosferă de aleasă și binecuvântată trăire ortodoxă, în prezența moaștelor Sfinților Împărați Constantin și Elena, mulțimea credincioșilor de la Roman au participat la Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Irineu, mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurați de soborul de preoți, consilieri, inspectori și protopopi ai Eparhiei.

”Ierarhii pelerini”, după cum i-a numit Preasfințitul Părinte Ioachim, s-au rugat alături de peregrinii și creștinii ai căror pași au fost purtați astăzi în cea mai veche biserică ce poartă hramul Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei fiind cinstită aici de peste șase veacuri.

În armonia muzicală a coralei ”Paraschevi” a Catedralei, evenimentul spiritual al aceste zile a oferit momente de înălțare duhovnicească, veritabilă pregustare a serbării Sfintei Parascheva. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu i-a îndemnat pe cei prezenți să trăiască în Hristos, să devină pământ roditor, să-și îmbogățească viața cu fiecare rugăciune ridicată către Hristos Domnul.

”De fiecare când venim la Sfânta Liturghie și ne rugăm, primim ceva unic, irepetabil în viața noastră, căci Dumnezeu dă la fiecare în parte, ceva deosebit și, întotdeauna, revarsă bogatele sale daruri peste viața noastră. Pilda semănănătorului are foarte multe interpretări, învățături, dar noi să înțelegem astăzi că, venind la biserică, trebuie să fim cu luarea aminte, să ascultăm cu evlavie sfânta Evanghelie, sfintele slujbe, iar apoi să păstrăm mireasma aceasta îndelung acasă la noi și să revenim iarăși, să ne îmbogățim de aceleași cuvinte, ca în final cuvântul lui Dumnzeu să prindă străpânire în noi, cum ne învață Sfântul Apostol Pavel, și noi să nu mai trăim nouă înșine, ci lui Hristos. ”Eu nu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine”, adică Hristos Cuvântul, Hristos Mântuitorul nostru, Hristos Mântuitorul nostru, Viața veșnică.”, a spus, printre altele, Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, a mulțumit celor doi ierarhi, ÎnaltPreasfințitului Mitropolit Irineu și Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic, precum și părintelui arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prezenți la Sfânta Liturghie în catedrala din Roman, aici, de unde s-ar putea spune începe pelerinajul spre Sfânta Parascheva.

”Înaltpreasfinția Voastră ați venit aici să ne semănați cuvântul care zidește și poate nu întâmplător Evanghelia de astăzi, vorbește de sămânța pe care a semănat-o Hristos Domnul. Sperăm că preoți, călugării și credincioșii noștri să fie toți, acel pământ fertil, acel humus, care prin smerenie să primească Cuvântul și să înalțe prin El către scopul și finalitatea vieții, care este asemănarea cu Dumnezeu. Această sărbătoare, aici, la Roman, o marcăm și într-un context. Se împlinesc 605 ani de când s-a atestat documentar existența acestei eparhii. Alexandru cel Bun a făcut episcopia de la Roman, după ce a statornicit Moldova pe atunci, din punct de vedere geo-politic, dar și spiritual. Am putea spune că acest scaun chiriarhal este cel mai vechi din România, nu pentru faptul că altele nu au fost mai înainte, ci pentru că nu s-a schimbat niciodată din această urbe, din această cetate mușatină. La aceasta se mai adaugă și șirul neîntrerupt al episcopilor de la întemeiere până astăzi, iar aceasta este unicitatea eparhiei noastre, a Romanului și Bacăului, care s-a pus sub semnul Cuvioasei Parascheva, care este una dintre cele mai venerate sfintele după cultul Maicii Domnului”, a mai adăugat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.