Participarea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului în cadrul proiectului FORTE al Patriarhiei Române la mobilităţi internaţionale

În perioada 24-28 septembrie 2012 a avut loc o vizită de studiu în țara partenerului transnațional, respectiv Spania, vizită organizată de Federaţia Filantropia din cadrul Patriarhiei Române, în cadrul proiectului FORTE (Formare trainică pentru parteneriat social) în parteneriat cu Instituto de Formacion Integral (IFI) şi Global Commercium Development. La această vizită din partea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului au participat cu binecuvântarea P.S. Epicop Ioachim Băcăuanul, d-nul Gherasimescu Bogdan şi Pr. Creţu Cătălin-Gheorghiţă în perioada 24-28 septembrie 2012, iar în perioada 8-12 octombrie 2012 va participa un al doilea grup format din Pr. Ilarion Mâţă şi d-na Vleangă Alina.

Obiectivul proiectului FORTE este realizarea unei evaluări sistematice, obiective şi profesionale a capacităţii organizaţionale şi de livrare de servicii sociale ale Administraţiei Patriarhale şi a 9 eparhii: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Severinului şi Strehaei, Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Giurgiului, Episcopia Ortodoxă Română Tulcea şi Episcopia Ortodoxă Română a Oradei.

Membrii participanţi la această vizită cunoșteau temeinic structurile BOR, aveau experiență de lucru în domeniul incluziunii sociale, erau interesaţi să cunoască experiențe și modele noi și să-și dezvolte și îmbunătățească activitatea lor. Participanţii au fost aleşi dintre cei ce au capacitate de analiză și sinteză, de elaborare a unui raport asupra vizitei de studiu cu descrierea unui model/studiu de caz și propuneri privind modele ce pot fi adoptate/adaptate.

„Scopul vizitei a fost acela de a cunoaște modele de incluziune socială și proiecte care pot fi replicate la noi dar și de a deschide noi oportunități de parteneriat transnațional cu posibili parteneri ce vor fi identificați în Spania. S-au vizitat instituţiile sociale „Caritasul diocezan din Madrid” şi „Caritasul diocezan din Toledo”, instituţii ce oferă ajutor şi răspunsuri persoanelor vulnerabile sau în prag de excluziune, facilitând inserţia socială pe piaţa muncii, cât şi a persoanelor infestate cu virusul HIV, „Confederaţia Spaniolă a societăţilor de economie socială” – CEPES, cea mai reprezentativă instituţie de Economie Socială din Spania, ce are rolul de platformă de dialog instituţional cu organismele publice, „Fundaţia Once – Grupul Fundosa” ce are ca obiectiv realizarea programelor de integrare pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi, „Institutul de dezvoltare comunitară” – IDC, o asociaţie fără scop lucrativ ce susţine dezvoltarea teritorială în Spania, „Universitatea Castilla La Mancha, Campusul din Toledo” - Catedra de studii cooperative „Fundaţia Caja Rural Toledo” ce reprezintă un instrument pentru formarea şi încheierea acorduri de colaborare în vederea creării unui spaţiu academic care să permită generarea şi diseminarea cunoştinţelor referitoare la crearea de asociaţii/cooperative şi la constituirea întreprinderilor de economie socială, „Grupul Quando” ce deţine mai multe Companii între care şi IFI (Formare vocaţională şi consultanţă internaţională) care oferă soluţii de afaceri şi consultanţă adaptate nevoilor specifice ale companiilor, angajaţilor, organizaţiilor, administraţiilor publice, universităţi şi organizaţii neguvernamentale. În ultima zi a vizitei de studiu ne-am întâlnit cu o delegaţie a preoţilor ortodocşi români din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei ce au prezentat activitatea socială derulată în cadrul parohiilor din Spania, accesul la subvenţii/fonduri destinate acţiunilor sociale, grupurile sociale cărora li se adresează, serviciile sociale oferite în cadrul parohiilor, proiecte actuale şi perspective.” a declarat Pr. Creţu Cătălin, asistentul social al Protopopiatului Roman.