Parastas la Gârcina pentru familia Episcopului Melchisedec Ştefănescu

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi, a oficiat astăzi Parastasul pentru familia episcopului Melchisedec în satul natal al marelui ierarh care a păstorit în urmă cu peste un secol Eparhia Romanului.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi, a oficiat astăzi Parastasul pentru familia episcopului Melchisedec în satul natal al marelui ierarh care a păstorit în urmă cu peste un secol Eparhia Romanului.

Slujba de pomenire a fost săvârşită cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Credincioşii din Gârcina au pregătit penstru acest moment de rugăciune produse tradiţionale pascale, pe care le-au oferit de sufletul episcopului Melchisedesc, al părinţilor Petru preotul şi Anastasia presbitera, şi al familiei ierahului amintit, manifestându-şi astfel evlavia faţă de cel care s-a născut în ceruri acum 120 de ani.

Cu acest prilej, la Gârcina au fost purtate în procesiune reproduceri ale icoanelor făcătoare de minuni, care au fost prezentate în „Tratat despre cinstirea şi închinarea icoanelor în Biserica Ortodoxă şi despre icoanele făcătoare de minuni din România”, semnat de episcopul Melchisedec.

„Astăzi a fost o zi imporantă la Gârcina, mai ales că personalitatea episcopului Melchisedec Ştefănescu a fost evocată şi de preoţii din Protopopiatul Piatra Neamţ. Înalt Preasfinţitul Teofan a dat binecuvântare părintelui Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ să invite preoţii la Parastasul pe care l-am oficiat la mormântul părinţilor episcopului Melchisedec Ştefănescu, preotul Petru şi presbitera Anastasia. I-am pomenite şi pe cei apropiaţi ai familiei episcopului Melchisedec, respectiv pe cei care au avut. A urmat apoi, prezentarea volumului „Ortodoxia credinței” de către părintele arhimandrit Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Eparhia Romanului și Bacăului” a precizat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

Tot în această zi, în toate centrele sociale aflate sub patronajul Fundaţiei „Episcop Melchisedec”, au fost derulate activităţi cu caracter social-filantropic, în cadrul cărora copiii implicați în proiectele fundației au primit rechizite și cadouri.

„Episcopul Melchisedec a fost un mare filantrop şi de aceea în testamentul său a cerut ca activităţile filantropice pe care le-a împlinit să fie continuate. În cadrul Fundaţiei "Episcop Melchisedec" s-au deschis mai multe centre în toată eparhia noastră. Avem multe centre, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, care răspund nevoilor spirituale şi sociale ale familiilor şi mai ales a tinerilor. Episcopul Melchisedec s-a ocupat de promovarea tinerilor, de educarea lor, ajutându-i să pună în valoarea darurile pe care le-au primit de la Dumnezeu”, a declarat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului.