IPS Eftimie omagiat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat astăzi Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. După cum ne-a relatat protos. Andrei Ioniță, eclasiarhul Catedralei arhiepiscopale din Roman, în cadrul slujbei au fost rostite mai multe rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Înalt Preasfinţitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
 

După cum ne-a relatat protos. Andrei Ioniță, eclasiarhul Catedralei arhiepiscopale din Roman, în cadrul slujbei au fost rostite mai multe rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Înalt Preasfinţitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

"Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, s-a deplasat apoi la Palatul arhiepiscopal împreună cu părinţii slujitori. Aici am fost aşteptaţi de IPS Eftimie, care ne-a binecuvântat pe toţi cu acest prilej. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul l-a felicitat pe Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi i-a adresat urări de bine. Sărbătoarea Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare a fost pentru noi toţi, dar şi pentru preoţii şi credincioşii din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului un moment de bucurie", a spus protos. Andrei Ioniță.

IPS Eftimie, care a împlinit anul trecut 98 de ani, s-a născut pe 9 noiembrie 1914. A fost hirotonit ieromonah în anul 1947. După ce a condus ca stareţ mănăstirile Bistriţa - Neamţ şi "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava, în anul 1972 a fost ridicat în demnitatea de arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului şi Huşilor, iar la 23 aprilie 1978 a fost ales şi instalat ca episcop titular al Eparhiei Romanului şi Huşilor.

Din anul 1994, cele două eparhii s-au separat, Preasfinţitul Eftimie rămânând episcop titular al Eparhiei Romanului, avându-l ca arhiereu-vicar, din anul 2000, pe PS Ioachim Băcăuanul.

În anul 2009 odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie, Înalt Preasfinţiei Sale i s-a oferit rangul de Arhiepiscop cu titulatura Înalt Preasfinţitul Părinte Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.