Înaltpreasfințitul Părinte Adrian Hrițcu, pomenit la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În a XXXII-a duminică după Rusalii, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala “Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

Un moment de profundă încărcătură spirituală l-a constituit pomenirea fericitului întru adormire IPS Adrian Hriţcu, fost Arhiepiscop al românilor ortodocşi din Franţa şi Europa Occidentală mutat la cele veșnice în seara zilei de 23 februarie.

Înaltpreasfințitul Adrian Hrițcu, a fost originar din satul Stiubieni, județul Botoșani, și s-a născut la 22 februarie 1926.

După ce a terminat armata, viitorul monah Adrian a plecat la Mănăstirea Neamț, acolo unde a absolvit Seminarul și unde a fost hirotonit diacon și apoi preot.

Mitropolitul Moldovei din acea vreme, Iustin Moisescu, viitorul patriarh al României, l-a chemat la Iași, unde a fost vreme îndelungată exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și mai târziu a fost ales Episcop Vicar.

În anul 1980 Episcopul vicar Adrian Botoșăneanul a ajuns în fruntea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Occidentală cu sediul la Paris. La 16 noiembrie 1982 va deveni arhiepiscop al aceleiași Eparhii, funcție ce o deține până în anul 1990.

După 1990, la scurtă vreme, Înaltpreasfinția Sa s-a retras din scaunul de arhiepiscop, datorită vârstei înaintate.

Înmormântarea va avea loc, marţi, 26 februarie 2013, orele 11.00, la Mănăstirea Pogleţ.