Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț în pelerinaj la biserica Precista din Bacău

Vineri, 10 august, la orele 9.30, la biserica Precista din Bacău va fi adusă în pelerinaj sfânta icoană a Maicii Domnului de la mănăstirea Neamț. Icoana va fi depusă, așa cum s-au obișnuit băcăuanii în ultimii ani, în interiorul singurei ctitorii din Bacău a binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare.

Vineri, 10 august, la orele 9.30, la biserica Precista din Bacău va fi adusă în pelerinaj sfânta icoană a Maicii Domnului de la mănăstirea Neamț. Icoana va fi depusă, așa cum s-au obișnuit băcăuanii în ultimii ani, în interiorul singurei ctitorii din Bacău a binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare. Pelerinajul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, și al Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va dura până în ziua de 15 august, când se va serba hramul bisericii Precista. Credincioșii ortodocși din urbea noastră și din împrejurimi, care nu au avut ocazia să ajungă până acum la mănăstirea Neamț, pot veni să se reculeagă, să se roage și să se închine la icoana făcătoare de minuni.

„Pe tot parcursul șederii Sfintei Icoane la biserica noastră vor fi oficiate slujbe speciale închinate Maicii Domnului, Acatistul și Paraclisul, precum și rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru ploaie și rodul pământului”, a declarat preotul paroh ConstantinTomozei.
 

Istoria Icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamț

În icoană apare reprezentată Sfânta Fecioară cu trei mâini, ținând în brațe pe Pruncul Iisus Hristos. Chiar dacă unora li se va părea ciudat, această reprezentare nu este o greșeală a pictorului, ci este o însemnare peste veacuri a unei minuni petrecute în urmă cu 1300 de ani.

Prin această icoană, ni se aduce în fața ochilor o minune săvârșită în secolul VIII, când Sfântului Ioan Damaschin i s-a lipit mâna la loc în chip minunat, după ce i-a fost tăiată pentru că a combătut pe cei care luptau contra sfintelor icoane. Deși chipurile sfinte pictate pe această relicvă sunt foarte bine întreținute, vechimea acestei icoane se pierde în negura timpului. Tânăr fiind, Sfântul Gherman, care a trăit pe vremea Sfântului Petru al II-lea, Patriarhul Constantinopolului, în jurul anului 665, a plecat în pelerinaj la Locurile Sfinte, ajungând și la Lida. Impresionat de Sfânta Icoană ce o reprezenta pe Sfânta Fecioara, a pus zugravii să-i facă o copie. Icoana a fost zugrăvită în culori. Pe o față este chipul Maicii Domnului, iar pe cealaltă parte este Sfântul Gheorghe.

În urma persecuțiilor pornite împotriva icoanelor, Sfântul Gherman I, Patriarh al Constantinopolului, trimite copia icoanei din Lida - în jurul anului 739 - la Roma pentru a fi protejată. Aici Sfânta Icoana a rămas timp de 106 ani. În timpul Patriarhului Metodie I Mărturisitorul, Sfânta Icoana a fost adusă de la Roma la Constantinopol, unde a rămas timp de 555 ani.

Pe la anul 1400, împăratul Ioan Paleologul, împreună cu Patriarhul Metodie, a trimis Sfânta Icoană Mitropolitului Iosif al Moldovei, iar lui Alexandru cel Bun i-a trimis o coroană, o mantie și un sceptru. Toate acestea în chip de dar și prețuire față de Moldova.
    
Icoana sfântă a Maicii Domnului a fost găzduită de Mitropolia Sucevei până în anul 1415, când Mitropolitul Iosif, împreună cu Alexandru Mușat Vodă au dăruit-o ei înșiși, Mănăstirii Neamț, unde se află și astăzi.