Două personalități ale Eparhiei Romanului și Bacăului comemorate la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Sâmbătă, 9 februarie, după slujba Sfintei Liturghii, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va oficia la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, o slujbă de pomenire a doi dintre ierarhii care au slujit cu vrednicie în această străveche eparhie: episcopul Teodosie Atanasiu și arhiereul-vicar Ilarion Mircea Băcăuanu.

Episcopul Teodosie Atanasiu s-a născut la Sascut, în județul Bacău, în anul 185i1. A fost ales episcop al Romanului la 4 februarie 1912. Păstorirea sa a coincis cu evenimente de mare însemnătate în istoria țării, războiul din 1913, precum și războiul din 1916-1918, perioadă în care s-a manifestat însuflețit de sentimente și idei patriotice: a cerut preoților să colecteze bani și îmbrăcăminte pentruostașii de pe fronturi, a cercetat spitalele în care erau internați răniții, a difuzat cărți de îndrumare moral-religioasă, în 1919 a intervenit pentru înființarea unei grădinițe de copii într-un imobil din orașul Roman, proprietatea sa, iar la intervenția sa în 1919 s-a redeschis seminarul teologic din Roman. De asemenea a tradus și publicat comentarii la epistolele Sf. Apostol Pavel, lăsând moștenire și o traducere a Introducerii în Noul Testament a teologului grec Damalas. S-a retras la mănăstirea Neamț în 1923, mutându-se la Domnul în ziua de 4 februarie 1927.

Arhiereul-vicar Ilarion Mircea Băcăuanul a fost ales în această treaptă la propunerea episcopului Teodosie Atanasiu , fiind hirotonit la 14 aprilie 1923. A îndeplinit misiunea de vicar aproape trei deceniii, mutându-se la cele veșnice la 9 februarie 1950. În perioada sa au fost construite numeroase locașuri de închinare, restaurate și reînnoite cele vechi. De asemenea amintirea sa a rămas vie în conștiința celor câteva sute de tineri hirotoniți preoți pentru Eparhia Romanului și a altora trimiși spre a fi hirotoniți de ierarhii altor eparhii din Moldova. O parte din predicile sale au fost publicate cu binecuvântarea episcopului Teodosie în volumul ”Cuvântări bisericești”, Roman 1921. De asemenea, în revista ”Cronica Romanului ” arhiereul Ilarion a publicat predici, cuvântări ocazionale și diferite articole cu tematică moral-religioasă.