Congresul de Teologie - Receptarea operei parintelui Dumitru Staniloae azi

În Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei din Bucureşti a început astăzi, 3 octombrie 2013, Congresul internaţional de teologie Receptarea operei părintelui Dumitru Stăniloae astăzi. Sesiunea festivă de deschidere din această dimineaţă a fost moderată de către Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi s-a intitulat ANUL COMEMORATIV „DUMITRU STĂNILOAE” RECUNOŞTINŢĂ, COMUNIUNE ŞI CONLUCRARE.

În continuare s-a dat citire unor mesaje din partea unor instituţii ale statului şi din partea participanţilor la acest eveniment. Astfel, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte a dat citire mesajului Dl. Victor Opaschi, secretar de stat, care a vorbit despre teologia profundă a părintelui Stăniloae. Domnia sa a ţinut să specifice că opera marelui teolog nu a fost influenţată niciodată de ideologiile politice: "Teologia Părintelui Stăniloae, deşi scrisă sub regimuri politice atât de diverse, a rămas mereu aceeaşi. A avut astfel darul de a nu cădea în ispita multor teologi occidentali care s-au lăsat prea mult influenţaţi de mediul social în care au activat. Lecţia pe care ne-o lasă Părintele Stăniloae este că teologia pentru a fi nu doar un act duhovnicesc, ci şi academic trebuie să păstreze distanţă faţă de orice ideologie politică. Doar urmărindu-se cu consecvenţă acest principiu societatea românească a câştigat o personalitate de talie mondială, un adevărat stâlp al europeanităţii".

Următorul mesaj a fost din partea Academiei Române şi a fost susţinut de către preşedintele instituţiei, Dl. acad. Ionel Haiduc, care a spus despre Părintele Stăniloae că a fost un mare teolog şi patriot: "A fost nu numai un filosof teolog, ci a fost şi un mare patriot. Ca slujitor al ştiinţei m-am oprit asupra următoarelor cuvinte ale Părintelui Stăniloae. Spunea aşa: 'Să vărbim despre ştiinţă şi credinţă. Ştiinţa ne lasă închişi în descrierea legilor diferitelor existenţe, dar nu vrea să ştie că aceste legi trebuie să fie de la cineva mai presus de lege. Ea nu explică nimic. Descrie numai. Descrie mai mult legile lumii materiale. În secolul XIX se credea că poate să cunoască şi cele spirituale. Dar nu le poate cunoaşte', spune Părintele Stăniloae. Sunt cuvinte la care ar trebui să se gândească fiecare om al ştiinţei".
 

Sesiunea a continuat cu prezentarea din partea Universităţii Bucureşti care a fost susţinută de rectorul instituţiei, Dl. prof. univ. dr. Mircea Dumitru, care a vorbit despre Teologia Iubirii abordată de părintele Dumitru Stăniloae: "Forţa mereu actuală a teologiei Părintelui Dumitru Stăniloae izvorăşte aşadar din puterea iubirii. Opera sa poate fi interpretată ca un răspuns dat iubirii lui Dumnezeu. Fără îndoială că şi studierea, exegeza şi descifrarea semnificaţiilor operei Părintelui Stăniloae izvorăsc din aceeaşi iubire pentru înţelegere, cunoaştere şi adevăr pe care exegeţii săi o arată faţă de ideile profesorului şi faţă de dezvoltarea lor. Numai pe această cale, cum spunea chiar profesorul însuşi, teologia sa îşi va împlini rostul plămădind şi cultivând în sufletele şi minţile celor care se apleacă asupra ei puterea iubirii de a dezvolta ideile teologice".

A urmat expunerea Pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti care a fost intitulată Receptarea operei Părintelui Stăniloae în teologia academică românească. De asemenea, Pr. prof. univ. dr. Ioan Teşu a susţinut referatul cu tema Receptarea operei Părintelui Stăniloae în viaţa monahală românească. Ultima prezentare din această expunere a aparţinut Dnei Elena Solunca Moise şi a avut titlul Receptarea operei Părintelui Dumitru Stăniloae în cultura laică.

Sesiunea I s-a încheiat prin vernisarea expoziţiei Opera Părintelui Stăniloae, organizată de Biblioteca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În sesiunea a II-a a fost moderator Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. În cadrul acesteia D-na Lidia Stăniloae a prezentat un Cuvânt despre Părintele Dumitru Stăniloae. Această sesiune a fost finalizată prin vizionarea filmului documentar Părintele Profesor Dumitru Stăniloae realizat de TRINITAS TV.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Dl. prof. univ. dr. MIrcea Dumitru - rectorul Universității din București și D-nei Lidia Stăniloae Diploma și Distincția Dumitru Stăniloae.

La eveniment participă ierarhi, profesori de teologie, oameni de cultură, invitaţi speciali din ţară şi străinătate. Congresul se încheie sâmbătă, 5 octombrie, cu slujba parastasului oficiată la mormântul părintelui Dumitru Stăniloae de la Mănăstirea Cernica.