Conferință pastoral - misionară în Protopopiatul Buhuși

Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în şedinţa sa de lucru din 7 noiembrie 2011, potrivit căreia la nivelul Patriarhiei Române anul 2013 a fost declarat „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în Protopopiatul Buhuși, s-a desfăşurat, în ziua de marți, 18 iunie 2013, în Catedrala Sf. Nicolae din Buhuși, Conferinţa preoţească pastoral-misionară semestrială de primăvară, sub genericul: „2013 – Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română”.

Referatul conferinţei a fost pregătit de PC Pr. Vasile Teacă de la Parohia Galbeni, com. Filipești, jud. Bacău, cu tema: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii”.

În cadrul referatului, a fost subliniat aportul decisiv al Sfântului Împărat Constantin cel Mare la încetarea persecuţiilor împotriva creştinilor din Imperiul Roman şi acordarea libertăţii de exprimare şi manifestare a Creştinismului, prin Edictul de la Mediolanum, din anul 313. De asemenea, a fost pus în evidenţă efortul ctitoricesc al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, prin construirea de nenumărate biserici, dar şi contribuţia lor la susţinerea şi dezvoltarea educaţiei creştine şi a lucrării sociale a Bisericii.

La final, Preasfinţitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de binecuvântare întregii asistenţe şi a felicitat pe Părintele Vasile Teacă de la Parohia Galbeni, pentru pregătirea şi prezentarea referatului.

„Împlinindu-se 1700 de ani de la Edictul din Mediolanum, care a dat libertate Creştinismului în Imperiul Roman, anul acesta, 2013, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena,, ,,Anamneza evenimentului de la Mediolanum ne responsabilizează în a înțelege în termenii autentici darul divin al libertății și a păstra cu înțelegere și înțelepciune unitatea de credință și de neam pe care le-au apărat și transmis neîntinate cu prețul jertfirii supreme înaintașii noștri,, - a declarat Preasfințitul Părinte Ioachim. "Considerăm că întâlnirea noastră şi-a atins scopul. Mulţumim Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul pentru grija pe care o poartă faţă de protopopiatul nostru şi preoţilor care au participat la întrunire", a declarat PC pr. Vasile Cozma - Protopop al Protopopiatului Buhuși