Conferință administrativă în Protopopiatul Roman

Astăzi 25 iunie 2013, cu binecuvântarea Preasfintitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului, a avut loc la sala de sedinte a Protopopiatului Roman, conferinta administrativă lunara, a preotilor din cuprinsul acestui Protopopiat.

La ora 09.30, preotii prezenti au rostit, în comun, rugăciunea ,,Împărate ceresc”, după care PC Protopop Florin Tuscanu, în calitate de delegat al Preasfintitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a dat binecuvântarea pentru începerea lucrărilor conferintei.

În continuare Preacucernicia sa, a adresat un cuvânt de salut tuturor celor prezenti, mentionând faptul că, în contextul anului omagial dedicat Sfintilor Impărati Constantin si Elena precum si Părintelui Dumitru Stăniloae, se cuvine ca în cadrul conferintei de astăzi, ultima din primul semestru al anului 2013, să dezbatem un aspect din opera marelui teolog român, după care a dat cuvântul PC Pr. Băltoi Valentin , de la Parohia Icusesti, care a sustinut conferinta cu tema: „Elemente de ascetică si mistică în opera Părintelui Stăniloae ".

Conferinta a fost primita cu mult interes de auditoriu si a fost apreciat efortul pr.conferentiar de a sintetiza armonios o tema atat de ampla.

PC. Pr. protoiereu a prezintat in continuare lista cu parohiile care s-au înscris în programul "Cateheza pentru adulti- -Calea Mântuirii”, intre care unele, au finalizat deja acest proiect al Patriarhiei Romane, apoi a fost prezentata , ca model, diploma eparhiala care se va conferi participantilor la acest proiect.

Deasemeni, au fost facute cunoscute ultimele hotărîri ale Permanenței Centrului Eparhial , legate de buna desfasurare a activitatilor pastoral-misionare si administrativ-gospodaresti de la parohii.

În continuare a fost prezintat filmul documentar: “90 de ani de la alegerea, investirea si înscăunarea Episcopului Lucian Triteanu (1923-2013)”, realizat pe baza documentelor si imaginilor de arhivă, de către PC Pr. Protopop Florin Aurel Tuscanu.

In cuprinsul Protopopiatului Roman , vor avea loc în acest an câteva manifestări cultural- religioase legate de anumite aniversări si comemorări ,după cum urmează :

     - Parohia Traian va sărbători 100 de ani de la sfintirea bisericii parohiale (19 iulie ).
     - Parohia Bâra va sărbători 110 ani de la sfintirea bisericii (6 iulie ).
     - Parohia Climesti va sărbători 130 de ani de la sfintirea bisericii (15 octombrie)
     - Parohia Cotu Vames invita toti preotii romascani la sfintirea bisericii "Inaltarea Domnului" , cea mai mare biserica din Protopopiatul nostru, eveniment ce va avea loc la 01 septembrie 2013.

În aceste parohii vor avea loc ample manifestări culturale si religioase la care sunt invitati fii satului si preotii slujitori din cercurile pastorale zonale . Intalnirea s-a incheiat intr-o atmosfera intima, de rugaciune, prin intonarea imnului "Cuvine-se cu adevarat".