Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

În sala de conferințe a Fundației ”Episcop Melchisedec” a avut loc sâmbătă, 26 ianuarie, Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, prezidată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Întâlnirea a debutat, conform tradiției, în Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv.Parascheva” unde, la orele 9.00, a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către un sobor de preoţi, în prezenţa Preasfinţiei Sale și a membrilor Adunării eparhiale. Cu acest prilej, ierarhul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a prezentat rolul pe care Adunarea Eparhială îl are în viața și activitatea Bisericii. În acelaşi timp, Preasfinţia Sa a vorbit despre ierarhii care au condus destinele Eparhiei din scaunul vlădicesc de la Roman, cu demnitate, cu responsabilitate harică, străduindu-se să propovăduiască dreapta învăţătură şi să insufle în rândul credincioşilor cuvântul Sfintelor Evanghelii.

"Pe scaunul vlădicesc de la Roman consemnăm prezenţa a peste 75 de ierarhi. Fiecare ierarh a avut un rol important, marcând timpul său. Noi, inspirându-ne din activitatea lor, încerăm să marcăm timpul nostru. Dumnezeu este acelaşi pentru toţi şi diferit pentru fiecare, şi de aceea nădăjduim ca Cel Preaînalt să ne inspire în continuare, având exemplul înaintaşilor. Dorim să continuăm cu demnitate şi acrivie toate prerogativele care ne-au fost însărcinate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Dorim, de asemenea, să răspundem nevoilor spirituale ale credincioşilor acestei eparhii de Dumnezeu păzite. Din analiza rapoartelor care vor fi studiate în cadrul comisiilor veţi înţelege întreaga noastră activitate", a spus PS Ioachim Băcăuanul, care a mulţumit tuturor membrilor, cler şi laici, care au răspuns chemării Bisericii de a participa la acest moment important de bilanţ şi de pregătire pentru noile activităţi ale anului 2013.

”Întâlnindu-ne în spaţiul Catedralei arhiepiscopale la Slujba de Te-Deum, am mulţumit lui Dumnezeu pentru cele ce am săvârşit în anul trecut şi ne-am rugat să binecuvânteze ziua de astăzi. Dumneavoastră, membrii Adunării eparhiale, aţi fost invitaţi pentru a face o analiză şi un bilanţ al împlinirilor ce au fost realizate de către administraţia eparhială în 2012”, a mai precizat ierarhul.

După slujba Te Deumului, toți cei prezenți la această întâlnire au vizitat sediul Fundaţiei "Episcop Melchisedec", aflată în imediata apropiere a Centrului eparhial Roman, ale cărei lucrări au fost finalizate anul trecut. Aici, a fost vizitate toate compartimentele Fundaţiei, respectiv grădiniţa de copii, centrul de zi, sala de şedinţe, dar şi capela în care îşi doarme somnul de vechi vrednicul de pomenire ierarh Melchisedec Ştefănescu. Apoi, membrii Adunării eparhiale s-au grupat pe comisiile de specialitate pentru a analiza rezultatele bilanţului pe anul 2012. Adunarea Eparhială a continuat în sala mare de conferinţe din incinta Fundaţiei "Episcop Melchisedec", unde au fost prezentate concluziile referatelor făcute de comisiile de specialitate. Totodată, membrii adunării au propus proiecte pentru anul 2013, care este consacrat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. La sfârșitul adunării Preasfinția Sa a făcut o scurtă concluzie a zilei.

”Astăzi, când, din mila lui Dumnezeu, suntem rânduiţi a conduce destinele acestor credincioşi aflaţi în spaţiul administrativ-canonic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, avem îndatorirea morală de a păstra şi perpetua aceste valori încredinţate de generaţiile ce s-au rânduit de-a lungul timpului, continuând misiunea noastră cu harul şi binecuvântarea lui Dumnezeu. În Biserică nu este decât bunărânduială. Psalmistul David spune că Dumnezeul nostru este Dumnezeul rânduieli şi a făcut ca toate să fie aşezate într-o ordine desăvârşită. Urmând această rânduială, încercăm, la rându-ne, să ne statornicim ordinea noastră în vederea bunului mers al vieţii credincioşilor. Cea mai nobilă atribuţie ce ni s-a dat nouă slujitorilor şi reprezentanţilor, membrilor aleşi ai Adunării Eparhiale este aceea ca pe fiii Bisericii să-i călăuzim pe calea mântuirii. Vă mulţumesc pentru că aţi venit cu toţi, înfruntând vitregiile vremii. Încurajaţi de frăţiile voastre vom încerca să continuăm mandantul pe care ni l-a rânduit Dumnezeu pentru bunul mers al vieţii bisericeşti Mulţumim lui Dumnezeu pentru binecuvântarea pe care a revărsat-o asupra slujitorilor Săi, cler şi credincioşi, pentru darurile pe care le oferă din belşug neamului românesc şi Eparhiei noastre”, a mai spus Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim