12 ani de slujire arhierească pentru Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Prin participare la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman și prin prezența la slujba de Te Deum, alături de părinții consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial de la Roman, așa a serbat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cei 12 ani de slujire arhierească în această eparhie.

Prin participare la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman și prin prezența la slujba de Te Deum, alături de părinții consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial de la Roman, așa a serbat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cei 12 ani de slujire arhierească în această eparhie.

La finalul rugăciunilor, la care au asistat preoți și credincioși din Roman și din alte părți ale Eparhiei, sosiți special la Roman pentru acest moment aniversar, preotul Ioan Gherasimescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a făcut o prezentare concisă, dar relevantă, a activității Preasfinției Sale în acești 12 ani, amintind, printre altele, și de impresionantul proiect ce se derulează în Parcul Melchisedec, aproape de finalizare, prin care se vor realiza un „Centrul de zi pentru copii din familii în dificultate” și „Centrul Social Multifuncțional”, două obiective social-filantropice reprezentative pentru întreaga Eparhie.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate cele rânduite, precum și tuturor celor care i-au fost și îi sunt alături pe acest drum al slujirii Bisericii văzute lui Hristos. „Ce-am fi putut face, dacă Hristos n-ar fi cu noi? Hristos ne spune tuturor: Fără Mine nu puteți face nimic. Iar noi, care vizualizăm, întru nevrednicia noastră, prezența Lui în Biserica de pe pământ spun vouă că: fără voi nu aș fi putut face nimic, pentru faptul că totul se face în comuniune, comunicare prin Hristos. Iar dacă îl punem pe Hristos în centrul lucrării noastre sinergice, în centrul activităților noastre multilaterale, atunci lucrăm cu El și, prin El, orice ce este rînduit noastră în această viață. Mai întâi, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, și eu, în calitate de ierarh, căruia mi s-au dat prerogrative, în ultimul timp, de către Sfîntul Sinod, întru cât ierarhului nostru simbol, Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Eftimie, i s-au mai diminuat forțele fizice, doar cele duhovnicești ca o prezență simbolică în Eparhia noastră. Însă în ultimii ani greutățile au fost pe umerii noștri și de aceea spuneam că fără voi nu aș fi putut face nimic, dar prin Hristos s-au realizat lucruri deosebite, așa cum ați remarcat unele dintre ele. Acum cît privește bilanțul îl lăsăm pe Dumnezeu să evalueze. Cei 12 ani de slujire arhierească sunt o împlinire, dar nu știu cât s-a recunoscut sau se va recunoaște Hristos în lucrarea noastră, de aceea îl rog pe El să socotească ca dreptate pentru mîntuire tot ceea ce am împlinit noi Biserica lui Hristos, întru smerenie și ascultate desăvârșită, ascultare față de poruncile evanghelice, față de Hristos, față Sfântul Sinod al Bisericii noastre”, a declarat Preasfinția Sa.

Totodată, ierarhul și-a amintit momentul când a fost instalat ca arhiereu-vicar al acestei eparhii, fapt ce a consemnat implicarea într-o activitate complexă a Bisericii. „Îmi amintesc cu bucurie, dar și cu resemnare și smerenie, de acel moment petrecut în incinta acestei de Dumnezeu păzitei Eparhii a Romanului și Bacăului, când mi s-a așezat pe cap mitra, ce reprezintă coroana arhieriei. Atunci, mi-am adus aminte că mi se așază, ca și lui Hristos, o coroană de spini, pentru că nu m-am angajat la o viață comodă, cum nici Hristos, Dumnezeu fiind, care a venit pe pâmânt, lăsând sînurile Sfintei Treimi, nu a nu a ales o cale comodaă, ci una a smerenie, a Golgotei. Și noi de 12 ani urcăm purtînd coroana de spini pînă cînd vom ajunge pe Golgota, care nu va fi altceva decât cerul, iar acolo îl rug pe Dumnezeu să se recunoască în ceea ce am împlinit noi ca chemare sfântă, care ne-a fost conferită în Biserica lui Hristos. Am simțit că această cruce se poată duce alături de voi, preoți, credincioși și monahi care vă rugați împreună cu noi”, a mai adăugat Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul.