Ajunul Bobotezei la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

5 Ianuarie 2017

Joi, 5 ianuarie, la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, sub protia Părintelui Arhim. Serafim Huzdup, consilier eparhial, s-a săvârșit rânduiala Ceasurilor Împărătești urmate de Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu slujba Vecerniei sărbătorii Botezului Domnului.

La finalul slujbei euharistice, în prezența IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a oficiat slujba de sfințire a Apei, Agheasma Mare. Alături de soborul preoților și al diaconilor suljitori la Catedrala arhiepiscopală din Roman s-au aflat credincioși doritori de a fi binecuvântați prin stropirea cu apă sfințiță, spre “sănătatea sufletelor și a trupurilor”.

În continuare, conform tradiției, soborul slujitorilor s-a îndreptat spre reședința arhiepiscopală, unde dimpreună cu obștea călugărilor și călugărițelor, au vizitat pe Părintele Arhiepiscop Ioachim, intonând în cor troparul Bobotezei. Ei au venit purtând icoana Teofaniei și Aghiasma cea Mare, care a binecuvântat prin mâna Arhipăstorului, creștetul fiecăruia dintre cei prezenți. Cu această ocazie au fost binecuvântate cu Agheasmă Mare reşedinţa arhiepiscopală şi celelalte clădiri din incinta Centrului Eparhial.

Slujba Aghesmei Mari se săvârșește atât în ajunul Bobotezei, când se sfințește apa cu care preoții binecuvintează apoi casele credincioșilor, cât și în chiar ziua Bobotezei, când credincioșii o iau la casele lor. Aceasta se păstrează la loc de cinste, în vase curate și se poate consuma pe nemâncate timp de opt zile consecutiv. (pr. Daniel Marari)

Citește mai multe articole despre: IPS Ioachim, Catedrala Sf Cuv Parascheva, Ajun Bobotează, 2017