„1 Decembrie 1918 – Născuți liberi, crescuți în unire, educați spre nemurire”

Între manifestările culturale, programate cu prilejul Anului omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română, Sectrorul teologic-educațional organizează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Concursul Național Cultural – Artistic „Unirea: libertate și Unitate”. Încă de vineri, 23 februarie, în tinda catedralei „Pogorârea Duhului Sfânt” din Onești a avut loc o întâlnire de lucru între preot, profesorul de religie și elevi pentru a discuta aspecte legate despre participarea la acest concurs.

„1 Decembrie 1918 – Născuți liberi, crescuți în unire, educați spre nemurire” este unul dintre proiectele ce au fost concepute pentru a participa la prima etapă a concursului ce va avea loc la nivel de protopopiat. În cadrul acestuia sunt antrenați copii de la Școala Gimnazială „Emil Racoviță” sub coordonarea doamnei Profesor de Religie Elena Daniela Coșa, ce fac parte din Grupul Catehetic „Sfânta Filofteia” al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești reprezentată de părintele Alexandru Pânzaru, coordonatorul grupului catehetic.
Printre activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect până în prezent se numără:
• „Pe urmele istoriei” – 11.07.2017 – întâlnirea elevilor însoțiți de prof. de religie-istorie Elena Daniela Coșa cu cuplul regal, Principele Radu și Principesa Margareta.
• „Sunt mândru că sunt român în țara mea” – 1.12.2017
o Participarea la Slujba de Te Deum oficiată la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” la care a fost invitat și dl. Corneliu Cristea, reprezentant al Asociației „Cultul Eroilor”; elevii au depus o coroană în cinstea eroilor la monumentul din curtea catedralei.
o Participarea la slujba de pomenire a eroilor și depunerea unei coroane la monumentul „Regina Maria” din Onești.
• „Hristos se naște, slăviți-L” – 12.01.2017 – la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești, eveniment coordonat de prof. de religie-istorie Elena Daniela Coșa în colaborare cu prof. de muzică Gabriela Cortac în cadrul căruia elevii au susținut un program ce a cuprins colinde tradiționale și sceneta „Nașterea Domnului”.
• „Dar din dar, de la inimă la inimă” – 22.12.2017 activitate filantropică în colaborare cu Asociația „Filantropia oneșteană” a Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh”, reprezentată de Raluca Alupei, asistent social, în cadrul căreia din donațiile părinților s-au cumpărat produse alimentare în valoare de 1500 lei pentru persoane vârstnice și pentru o familie cu patru copii, fără posibilități materiale. La împărțirea acestor daruri, copiii au susținut și un program artistic în care au cântat colinde.
Pe lângă alte aspecte organizatorice prezentate de părintele Alexandru elevilor participanți s-a menționat și despre caracterul filantropic al concursului ce va fi dezvoltat în activitățile următoare și prin intermediul Centrului social-cultural „Sfântul Ilie”, înființat de curând în cadrul Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești, parohie înscrisă în Programul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”.
De asemenea s-a precizat că scopul Concursului Național Cultural – Artistic „Unirea: libertate și Unitate” este de a cultiva dragostea de țară și de Biserică, de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale. Totodată, prin acest concurs se stimulează creativitatea elevilor, integrarea și formarea unei atitudini favorabile față de școală și dezvoltarea colaborării dintre biserică, școală și familie.
Întâlnirea s-a încheiat cu un cuvânt de încurajare pentru participanți rostit de părintele paroh Justinian Alupei și o rugăciune înălțată către Milostivul Dumnezeu pentru a-i lumina prin revărsarea harului Său spre tot lucrul bun. (A.P.)